Monday 14 September 2015

Beşiktaş - Başakşehir maçı sonrası analitik yorum

Galatasaray'ın 34 maç sonunda en iyi ihtimalle kaçıncı olur ? (A)
Galatasaray'ın 34 maç sonunda en kötü  ihtimalle kaçıncı olur ? (B)
Tahminlerimizi sunalım:
A: 3.lük
B: 7.lik.
Tahmin ortalaması: 5.lik

Buradan ne anlıyoruz: asla şampiyon olamayacak iddialı takım varsa o Galatasaray'dır. Ortalama beklenti 5. sıra iken ilk 4 ve ilk 8 nasıl şekillenecektir ?
Bugün oynanan Beşiktaş - Başakşehir  maçı bu soruya cevap veren türdendi. Diğer maçlarda da benzer durum vardı ama Avrupa yüzü görmüş Başakşehir'in şansını iyi kullanamayışını sonraki gelişmelere bakarak irdelemek mümkündür.
Yine de bizim bakışımız farklıdır: yakın dönem gelişmeler, uzak dönem geçmişte saklıdır.
En az 2 fark yediği son Lig maçı Bursa deplasmanı idi: 25.04.2015 tarihindeki maç 4-1 ile bitmişti. Hatta ekleyelim: o mağlubiyet sonra 2 farkla kazandığı Lig maçı olmadı. Bu sezon dahil bu gözlemin sebebi ne olabilir ?
Analizlerimizi yaparken fizik kanunlarına sıkça başvurmaktayız. Termodinamik kanunlarına göre her sistemin bir kapasitesi vardır. Bu kapasitenin ne yönde geliştiğini modelleyebildiğiniz sürece, maç performanslarını da tahmin etmeniz mümkün olmaktadır.
Bu kapasiteyle ilgili olarak Başakşehir durumuna bakalım:
-Bursa mağlubiyeti öncesi 7 maçta hiç mağlubiyeti olmayan takım nasıl olur da 3 farkla yenilirdi ?  Termodinamik bakışla açıklarsak: puan ve "maç farkı" kapasitesi vardır. Bu sınırları bilemezsek sahadaki doğru takım tasarımını yapmak mümkün olmaz.
Buna göre belirtelim: Beşiktaş karşısında oynamaması gereken oyuncular vardı. Evet, önceki maçlarında "yüksek" performans göstermiş oyunculardan "geleneksel" bakışla vazgeçilmez ama eksiktir. Yüksek performanstaki oyuncu, tıpkı takım gibi, kapasitesinin sınırında bir sonraki maçına çıkmış olabilir. Dolayısıyle verim almak zorlaşır, riski yüksek tercih yapılmış olur.
Daha fazla detaya girmeden "oyuna katkı" bakışımızla kapatalım konuyu:
Beşiktaş - Başakşehir maçı taraflara ne kazandırmıştır ?

- analizimize göre başarılı takımların performans göstergesi 100 üzerinde olmalıdır. Takımlara bu gözle bakabiliriz.
- 2 farklı mağlubiyet kötü gibi görünse de kalan 30 haftayı düşünürsek Başakşehir kalitesinin yükselmesine hizmet edecektir.
- Başakşehir performans göstergesi 99.85 değerindedir. Çok da kötü olmayan bu değer yukarı çekilebilir durumdadır.
- 2 farklı galibiyet Beşiktaş için "geleceğe yatırım anlamında" da başarıdır.
- Beşiktaş performans göstergesi 100.06 değerindedir. Fark değil ama galibiyet hedefli oynarsa şampyonluğa adaydır (ilk 3).
- Başakşehir için yenilen gol sayısı giderek kritik hal almaktadır. Burada atılan gol sayısına bakmadan savunmayı vurguluyoruz.
Bulgularımızı arttırabiliriz, gerekirse açarız.
Maç öncesi duruma yönelik de sorularımızı belirtelim:Başakşehir'in hücum kapasitesi maçtan önce ne idi ?
Fizik kurallarına göre bir kapasitesi vardı ve Bursa maçında galibiyetten fazlasını yani fark yaratmayı hedefleseydi önündeki 4-5 maçdan alacağı puanları çok fazla riske sokmuş olacaktı.
Beşiktaş maçına gelirken performans gösterge değeri 99.989 değerinde idi ve bu değere karşılık düşen attığı gol ortalaması 1.44 idi. Bir başka deyişle ortalamada belli bir istikrar yakalanmıştı (100e yakın performans değerinden dolayı). Son maçında 2 gol attığı için ortalaması üzerine çıkmıştı ve Beşiktaş karşısında 0-1 gol aralığında kalabilirdi. Bunu da zorladı ancak sonuca yetmedi.
Elbette bu kadar basit anlatımın arkasında karmaşık işlemler vardır. Basitlikte anlatmaya devam edeceğiz.

No comments:

Post a Comment